روستای مزار
روستاي مزار از توابع دهستان مزار در بخش مركزي شهرستان بجستان و در 5.5كيلومتري جنوب غربي شهر بجستان قرار گرفته است. آب و هواي اين روستا تابع آب و هواي بجستان بوده و گرم و خشك است. دستكند تاريخي مزار با مختصات جغرافيايي x=40s 603368 و 3817139=y و با ارتفاع 1312متر از سطح دريا در جانب جنوب شرقي روستا قرار دارد.
در دوره ساسانيان نيز اگر چه اطلاع دقيقي از آن نيست اما برخي از مطالعات باستانشناسي ثابت مي كند كه در اين دوره قلعهها و بناهايي در اين منطقه بوده است؛ مانند قلعه دختر شوراب، قلعه دختر مزار در دوره اسلامي، بجستان اهميت و اعتبار تاريخي داشته و به ويژه تا دوران اقتدار اسماعيليه و حتي سدههاي پس از آن به ولايت قهستان تعلق داشته است. بسياري از مورخين تاريخ ورود اسماعيليه به قهستان را اواخر قرن 5هجري مي دانند. يكي از عللي كه اسماعيليه منطقهي قهستان را براي سكني گزيدن و مبارزه با سلجوقيان انتخاب كردند، موقعيت خاص جغرافيايي و وجود ابنيهي دفاعي از دوران ساسانيان ميباشد. از جمله وجود قلعه دختر مزار بجستان مؤيد اين نكته است. مغولان در سال 655هجري قمري، قدرت اسماعيليه را در هم شكستند. درگيريهاي خونين بين اسماعيليه و مغولان روي داد كه از جمله بقاياي قلاع اسماعيلي و حتي گورستاني وسيع در روستاي مزار بجستان وجود دارد كه به عقيدهي برخي از پژوهشگران محل دفن كشته شدگان جنگ مغولان با مدافعين يا اسماعيليان است و حتي تاريخ يك سنگ لوح آن مربوط به بيش از 500 سال پيش است.
روستاي مزار كه در 5.5كيلومتري جنوب غربي شهر بجستان و در كوهپايه يك رشته كوه قرارگرفته داراي تاريخ كهني است. اين روستا داراي معماري و بافت سنتي است. در داخل روستا خانههاي گلي و آجري ديده ميشود. برخي از آنها همچون حسينه مزار در فهرست آثار ملي ثبت شده است. در داخل روستا ميتوان نسخ خطي و حتي ابريقهايي از زمان صفويه ديد. اين روستا با توجه به توضيحات فوق در دوره اسماعييله از رونق خوبي برخوردار بوده و در زماني از تاريخ محل درگيري مغولان با صاحبان اين فرقه بوده است. در جنوب روستا نيز يك قلعه كهنه قرار دارد كه بر روي يك تپه كم ارتفاع طبيعي ساخته شده است. علاوه بر آن مي توان آثار يك مسجد قديميتر را در جانب شمالي تپه ديد. در زير تپه يك دست كند قرار دارد. بررسيهاي زيادي توسط محققين صورت گرفته. برخي از آنها قدمت اين دست كند را دوره اسلامي دانسته و كاربرد آن را از ابتدا يك مسجد مي دانند. برخي ديگر معتقدند شالوده اين دست كند يك معبد مهري بوده است كه يكي از قديميترين معابد مهري در ايران و جهان است.
روستای جزین
روستای جزین در فاصله 45کیلومتری شهر بجستان و در منطقهای خوش آب و هوا واقع شده است. این روستای بزرگ در طول جغرافیایی ’04/ 58 و عرض جغرافیایی ’20/ 34 و ارتفاع 1410متر از سطح دریا قرار دارد. روستای جزین به لحاظ اجرای طرح هادی و بهسازی و تامین امکانات موفقیتهای چشمگیری داشته است. جمعیت جزین در سال 1385، 2033نفر و در سال 1375، 1782نفر بوده است. جزین و آبادیها و مزارع تابعه آن 74 قنات کوچک و یک چاه عمیق و حدود 80هکتار اراضی کشاورزی دارد. چغندر، انار، زعفران، گندم، حبوبات و جالیز از تولیدات عمده کشاورزی روستای جزین است و به دلیل وجود بیش از 11000راس دام سبک، بیش از 350راس گاو و 2 واحد مرغداری گوشتی، در تولیدات دام و طیور نیز جایگاه قابل توجهی دارد. این روستا با توجه به اینکه مرکز دهستان است امکانات متنوعی دارد، مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان به تفکیک دختران و پسران، خانه بهداشت و پزشک مستقر امکاناتی مثل مسجد، حسینیه و کتابخانه، امامزاده، سالن ورزشی، زمین فوتبال، دفاتر پست و مخابرات، فروشگاه تعاونی مصرف و تعاونی تولید کشاورزی، صندوق قرض الحسنه، سیستم جمع آوری زباله و غیره دارد. وجود بافت تاریخی منحصر شامل منازل قدیمی، مسجد، حمام، امام زاده، بادگیرها و آب انبارها به این روستا چهرهای متفاوت داده است که در صورت ثبت بافت قدیمی این روستا می تواند به عنوان یکی از جاذبه های فرهنگی و گردشگری در شهرستان بجستان مطرح شود.