وضعیت آب و هوا و اقلیم شهرستان
مناطق جنوبی و ارتفاعات دارای آب و هوایی نسبتاً معتدل بوده و مناطق شمالی آن شامل دشت های پست و کویری است.
موقعیت جغرافیایی
شهرستان بجستان در فاصله ۲۷۸ کیلومتری جنوب غربی مشهد با مساحتی بالغ بر ۳۷۰۰ کیلومترمربع از نظر موقعیت در طول جغرافیایی ۴۳ درجه و ۳۱ دقیقه در ارتفاع ۱۲۵۰ متری از سطح دریا واقع گردیده است. این شهرستان از شمال به خلیل آباد و از جنوب به فردوس، از شرق به گناباد و از غرب به بشرویه منتهی میشود. بلندترین نقطهٔ آن در محدودهٔ روستای آهنگ (ارتفاعات سیاه کوه) بالغ بر ۲۴۴۰ متر و پستترین نقطه در اطراف مرندیز و سردق به ارتفاع ۸۳۶ متر از سطح دریا میباشد. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری بجستان دارای دو بخش مرکزی و یونسی و 4 دهستان است.
پیشینه تاریخی بجستان:
وجود محوطه ها و آثار باستانی اطراف بجستان و مسجد جامع با اهمیتی که در دوران شاهرخ تیموری ساخته شد دلیل بر اهمیت و اعتبار تاریخی این شهرستان می باشد. قدمت بجستان به اندازه قدمت گناباد است و احتمالاً به دوره هخامنشی میرسد این شهر در گذشته بعنوان بوزستان، بَزستان و بژستان نیز نامیده شده و به موجب نظر بعضی از مورخین توسط سام نریمان قهرمان افسانه ای ایران ساخته شده است.
برخی معتقدند « نام بجسـتان یا بغسـتان (سرزمین ایـزد) خود گویای وجود این اسـت که این آبـادی از دوران قبل از زرتشـت و یا دسـت کم وابسـتگی آن به آئیـن های قبـل از زرتشـت اسـت ». گویا یاقوت حموی نخستین نویسندهای است که آن را اسم برده و گوید « دهکده ای است » در دوران تیموریان گویا بجستان از اهمیت برخوردار بوده و اعتبار آنجا آنقدر بوده است که حاکمان و بزرگان معاصر تیمور قادر بوده اند تیمور را از خرابی آن شهر باز دارند. از حیث تجارت و داد و ستد بجستان در دوران قاجاریه از اهمیت و رونق بالایی برخوردار بوده است شبکه گسترده راه ها و رباط های متعدد در راه فیض آباد به بجستان و فردوس مثل رباط فخر آباد، رباط قاسم آباد و رباط زین آباد دلایل آن رونق و داد و ستد است.
|